Hoe oxidatieve stress verminderen?

Hoe oxidatieve stress verminderen?

Het is essentieel om oxidatieve stress te verminderen. Dit kan door voedingsmiddelen te consumeren die veel antioxidanten bevatten (fruit, groenten, kurkuma en groene thee).

Kurkuma

Kurkuma remt de ontsteking door remming van NF kappa B (Nuclear Factor kappa B) en door productie van cytokines zoals TNF-alfa en cyclo-oxygenase 2 (COX2), lipoxygenasen (LOX) en NO-synthetase. Kurkuma heeft ook antioxidatieve eigenschappen, verlaagt de cholesterolconcentratie en gaat kanker tegen door de apoptose van kankercellen te forceren. 

Groene thee

Consumptie van groene thee kan het cardiovasculaire risico verlagen, de aftakeling van de cognitieve functies vertragen en helpen bij het bestrijden van obesitas. Dit komt door een verhoging van de thermogenese en een wijziging van de vetdistributie. Groene thee heeft een antioxidatieve werking en vermindert zodoende de oxidatie van LDL, beïnvloedt de productie van NO door het vaatendotheel, verlaagt de activering van de bloedplaatjes, het CRP-gehalte en het homocysteïnegehalte en verhoogt de cholesterol excretie. Flavonoïden hebben voorts een vaatverwijdende werking. Groene thee zou ook via zijn catechines de thermogenese verhogen en zo insulineresistentie tegengaan.

Resveratrol

Resveratrol kan de productie van eicosanoïden en de afgifte van inflammatoire cytokines sterk afremmen. Het heeft antioxidatieve eigenschappen via concurrentie met het co-enzym Q10 en vermindert de productie van reactieve zuurstofspecies in complex III van de mitochon driale ademhalingsketen. Het vernietigt de superoxideradicalen, die in de mitochondria worden gevormd, en remt de peroxidatie van lipiden onder invloed van producten van de Fenton-reactie tijdens de energieproductie. Het beschermt de vetten tegen afbraak door peroxidatie en verlaagt de instroom van geoxideerde LDL in de vaatwand in verhouding tot de dosering. Resveratrol heeft ook antitumorale eigenschappen: het verwekt celdood en versterkt het effect van vitamine D op kankercellen. Het beschermt tot slot de cellen tegen het verouderen via een effect op de sirtuïnegenen**. 

Flavonoïden

Flavonoïden (zitten in zwarte chocolade en quercetine) hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Chocolade heeft een effect op de plaatjesaggregatie, de serumlipiden en het CRP-gehalte. Quercetine remt de vorming van ontstekingsmediatoren zoals prostaglandines en leukotriënen. 

Olijfolie

Vijftig gram olijfolie zou het equivalent bevatten van 10% van een dosis ibuprofen.

Auteur: Olivier Segers

Lees ook:

  • Vitamine D, een pleiotroop hormoon

    Eerst en vooral is de term vitamine D niet correct. Een vitamine (vitale amine) is per definitie een stof die het lichaam nodig heeft voor een normale...

    lees meer

  • L-carnosine onthult zijn geheimen…

    De eigenschappen van L-carnosine worden steeds meer in kaart gebracht. Het zou beschermen tegen ischemie, complicaties van diabetes (macrovasculaire c...

    lees meer

  • Oorzaken van vitamine D-deficiëntie

    De belangrijkste oorzaken van vitamine D-tekort zijn: zeer weinig blootstelling aan de zon (wonen boven een breedtegraad van 35°, alles wat ten no...

    lees meer

  • De huid: een zwaar orgaan in elke zin van het woord

    De huid is het grootste en zwaarste multifunctionele orgaan van ons lichaam. Bij een volwassene weegt ze ongeveer 4kg en is ze uitgestrekt over een op...

    lees meer

Website by exsited.be
Sluiten

Zoeken