Slaapkwaliteit: voeding, hydratatie en lichaamsbeweging

Slaapkwaliteit: voeding, hydratatie en lichaamsbeweging

Voeding, hydratatie en lichaamsbeweging

De kwaliteit van onze slaap hangt ook af van een zo evenwichtig mogelijke voeding: het is ideaal om zware maaltijden ‘s avonds te vermijden en minstens 3 uur na de maaltijd te wachten alvorens naar bed te gaan.

Vergeet niet dat goed kauwen de eerste stap is in het opbouwen van ons gezondheidskapitaal, inclusief de slaapkwaliteit. Goed kauwen betekent minstens 15 keer kauwen per kleine hap, met een correct en regelmatig gecontroleerd gebit. Vergeet niet dat een slechte mondhygiëne heel wat gevolgen kan hebben voor onze gezondheid! Vermijd ook zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en geef de voorkeur aan bio (zonder pesticiden) en zonder hormonen.

Drink ook veel, minstens 1,5 liter water per dag. Logischerwijs moeten we patiënten ook aanraden om niet te veel te drinken na 20.00 uur, omdat dat ervoor kan zorgen dat we ‘s nachts moeten opstaan om te plassen.

Een gezonde houding ten opzichte van alcohol is essentieel om goed te kunnen slapen: in kleine doses is het effect ervan vaak slaapverwekkend, maar in grote hoeveelheden prikkelt het de hersenen.

Lichaamsbeweging (bijvoorbeeld in de vorm van een wandeling) is natuurlijk essentieel, om de stress te ‘verdrijven’ en een gezonde vermoeidheid op te wekken. Sportactiviteiten ‘s avonds helpen de biologische klok te reguleren, vergemakkelijken de spijsvertering en reguleren angsten. Door te leven in een wereld waarin stress overheerst, verbreken we het evenwicht tussen het orthosympathische (stimulerende) en parasympathische (kalmerende) systeem. Dus we moeten onze geest kalmeren als we gaan slapen. Slaapgebrek leidt tot een beperkt relativeringsvermogen en tot buitensporige of ongepaste reacties. In de uren voor het slapengaan moet echter overmatige lichamelijke inspanning worden vermeden.

Veel patiënten ‘weigeren’ de eerste slaap onder het voorwendsel dat ze het einde van een film moeten zien, nog een paar bladzijden van hun boek moeten lezen… Het gevecht tegen die ‘eerste’ slaap leidt vaak tot deconditionering – op den duur – van de natuurlijke slaap, die dan problematisch wordt.

Auteur: Olivier Segers

Lees ook:

  • Slaapkwaliteit: voeding, hydratatie en lichaamsbeweging

    Voeding, hydratatie en lichaamsbeweging De kwaliteit van onze slaap hangt ook af van een zo evenwichtig mogelijke voeding: het is ideaal om zware m...

    lees meer

  • L-carnosine onthult zijn geheimen…

    De eigenschappen van L-carnosine worden steeds meer in kaart gebracht. Het zou beschermen tegen ischemie, complicaties van diabetes (macrovasculaire c...

    lees meer

  • De functies van vitamine D

    Vitamine D speelt mee in tal van metabole wegen, die we hier zullen beschrijven. Maar wat we moeten onthouden, is dat we, zelfs in 2019, nog altijd ni...

    lees meer

  • Belangrijke voedingsstoffen die veroudering vertragen

    Alfaliponzuur (R-vorm), vitamine B1 en B3, resveratrol en L-carnosine zijn allemaal belangrijke stoffen.  Alfaliponzuur is de krachtigste...

    lees meer

Website by exsited.be
Sluiten

Zoeken